Uvođenje standarda kvaliteta (ISO 9001:2008, ISO 14001, KOSHER, HALAL, IFS, HACCP, TESCO) podrazumijeva eliminaciju svih štetočina iz proizvodne zone, uključujući i insekte. Da bi se izbjeglo korištenje kemijskih sredstava u ovu svrhu, najpogodniji način za ubijanje insekata predstavljaju zamke za omamljivanje i/ili ubijanje insekata.

Osnovni princip rada uređaja za ubijanje letećih insekata je privlačenje UV (plavom ili zelenom) lampom. Eliminacija insekata se obavlja ljepljivom trakom/panelom ili visokonaponskim žarnim nitima.

Zamke za insekte su moderno dizajnirane, tako da mogu poslužiti i kao ukrasne lampe.

Insect-o-cutor vodeći je svjetski pružatelj rješenja za suzbijanje insekata, te se od 1962. godine, kada je firma i osnovana, zadržao na vrhu tehničkih i dizajn inovacija.

Insect-o-cutor je brend koji se godinama razvija i oduvijek je sinonim visoke kvalitete i pouzdanosti, pružajući pritom vrhunsku prevenciju i kontrolu insekata širokog spektra primjene.

Lampe pržilice koriste UV svijetlo za privlačenje insekata na jedinicu, te ih prije odlaganja u ladicu za ulov koja omogućuje higijensko odlaganje, ubiju uz pomoć električne mreže (rešetke). Idealne su za korištenje u komercijalnim prostorijama (prednjim i stražnjim) i industrijskim popratnim (stražnjim) prostorijama.

Lampe s ljepljivom podlogom koriste UV svjetlo za privlačenje insekata na jedinicu, zatim ih uz pomoć ljepljive ploče zadržavaju. S obzirom da se uhvaćeni insekti zadržavaju na ljepljivoj ploči u cjelosti, ove su lampe pogodne za osjetljiva okruženja. Idealne su za korištenje u komercijalnim prednjim prostorijama, kuhinjama i prostorima u kojima se priprema/proizvodi hrana.

Dekorativne lampe dizajnirane su za prednje prostorije koje su vidljive klijentima. Insekte privlači UV lampa te se zadržavaju uz pomoć visoko efektivne ljepljive ploče. Dekorativne jedinice idealne su za restorane, kafiće, hotelska predvorja, recepcije, prostore u kojima se poslužuje i konzumira hrana.